.

Eiertikken op Ommer Kerkplein

Gemeente: Ommen

Locatie: Kerkplein

Wanneer: Paasmaandag vanaf half 11

Stomp op stomp, scherp op scherp. Het ei diep verstopt in de hand. Geconcentreerde gezichten. Een voorzichtig tikje. De één beduusd, de ander blij. Op Paasmaandag tikt menigeen in Ommen een eitje op het Kerkplein. Wat begon met het verkopen van gekookte eieren met Pasen uit pure armoede, groeide uit tot een prachtige traditie waar de bevolking op Paasmaandag massaal voor uitloopt.

                                                        Hr. & Mevr.  Martens

Het eiertikken op Paasmaandag is een begrip tot in de wijde omgeving van Ommen. De ruim 2000 eieren die met grote zorg door de Ommer families Martens en Keizer op Stille Zaterdag zijn gekookt, worden tegen elf uur naar het Kerkplein in Ommen gebracht. Volgens gewoonte installeren de heren Martens en Keizer zich op vier plekken op het Kerkplein om de eieren te kunnen verkopen. Wanneer even na elf uur de kerkdienst is afgelopen en de kerkgangers het plein opstromen begint de verkoop. “Het is zaak de eieren te verkopen voordat het eierzoeken op de Voormars om twaalf uur begint”, weet boegbeeld Gerard Martens. “Ouders willen ook graag met hun kinderen meedoen aan het traditionele eierzoeken en trekken vanaf kwart voor twaalf die kant op.’’ Aan het eiertikken doen een paar honderd mensen mee. De meeste deelnemers kopen een heel tray, met daarin 30 eieren. Elk ei kost 50 cent per stuk. Binnen een half uur zijn de eieren uitverkocht.

Gemoedelijk

Het eiertikken is een gezellig en gemoedelijk gebeuren. De traditie wordt opgevrolijkt door boerenkapel De Knollentrekkers die in boerenkiel gezellige deuntje over het Kerkplein laten schallen.  Na een half uur zijn de meeste eitjes getikt. Mensen blijven gemoedelijk hangen en praten over koetjes en kalfjes. Het ongedwongen karakter van het eiertikken brengt jong en oud, Ommenaar of toerist, vrienden en onbekenden met elkaar in contact. Het overstijgt grenzen van generaties of geloofsgenoten. Bekenden en onbekenden, kinderen of bejaarden tikken gemoedelijk een eitje met elkaar. Alhoewel de haren van de deelnemers overwegend grijs gekleurd zijn. Ervaren tikkers  dragen een potje zout mee in hun jaszak. Het gewonnen eitje gelijk afgepeld en gezouten opgegeten.

Ongeschreven spelregels

Iemand die wil meedoen met het eiertikken koopt voor 50 cent een ei. Vervolgens wordt een partner gezocht waarmee het ei getikt kan worden. Eerst tikken de deelnemers de stompe kanten van het ei tegen elkaar. Vervolgens wordt scherp op scherp getikt. Na deze tikrondes kan het zijn dat één deelnemer zijn ei helemaal stuk heeft. De deelnemer met het hele ei wint vervolgens het kapotte ei van zijn tegenstander. Wanneer blijkt dat beide deelnemers aan één kant een deukje in het ei hebben tikken ze vervolgens nog stomp tegen scherp om de winnaar te bepalen. Degene die dan nog één kant heel heeft wint. “Meestal verliest dan degene met de stompe kant, omdat aan deze zijde van het ei de luchtkamer zit”, vertelt Martens. “Het mooiste is het om te tikken met vier personen. De bedoeling is dan om eerst stomp op stomp te tikken en scherp op scherp, waarna de beide winnaars onderling het tikken met dezelfde kant herhalen. Als laatste tik je stomp op scherp. Degene die zijn ei nog helemaal heel, of aan één kant heel heeft wint de eieren van de andere drie tikkers.” Wie het eiertikken goed wil doen moet het ei bijna helemaal in zijn hand wegstoppen. Alleen het bovenste puntje blijft vrij. Op deze manier kan het ei alleen middenop geraakt worden. Wanneer je de andere hand onder de hand met het ei stopt, heb je het ei helemaal mooi stevig vast.

Vreemden

”Alhoewel het eiertikken een oude Ommer traditie is, tikken heel wat toeristen ook een eitje mee. “We merken dat toeristen in Ommen graag met het eiertikken meedoen”, vertelt Gerard Martens. “Dat is fijn, want we zijn voor de verkoop toch ook van de ‘vreemden’ afhankelijk.” “Overigens zie ik het gelijk als een vreemde aan het tikken is", vertelt Gerard. "Ze weten vaak niet precies hoe ze het ei moeten vasthouden, waardoor het ei meer aan de zwakkere zijkant getikt kan worden. Sommige deelnemers zie je aan hun ei likken”, zegt Gerard. “De gedachte hierachter is dat het likken het ei sterker zou maken.”

Meest recente reacties

24.01 | 04:35

Dit is een wondermooie plek waar ik vaak even vertoef met mijn hondje!even mijmeren bij de cultuurhistorische plaats en uitkijken over de vecht!prachtig!

13.01 | 09:26

Is er buiten de camping plek om onze hond te kunnen laten rennen ofwel los te laten lopen?

09.07 | 10:12

Heeft u mindervalide sanitair.

02.06 | 21:50

Heeft deze camping ook seizoen plaatsen

Deel deze pagina